Rolada cytrynowo-kokosowa.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna o cytrynowym smaku.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    3 łyżki zimniej wody
    szczypta proszku do pieczenia
    Masa:
    kostka masła lub margaryny(25 dag)
    10 dag wiórek kokosowych
    5 łyżek cukru pudru
    1 cytryna

Rolada cytrynowo-kokosowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto do pieczenia. 1. Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru.Dodać żółtka i wodę,ubić dokładnie.Na koniec wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.Blaszka 36 cm x 23 cm.
  • 2. Jeszcze gorący biszkopt zdjąć z papieru ,położyć na ściereczkę i zawinąć w roladę.Ostudzić i usunąć ściereczkę.
  • 3. Masa:
    masło utrzeć na puszystą masę,dodać cukier puder i ucierać,na koniec dodać połowę wiórek kokosowych i sok wyciśnięty z cytryny.Sok dodajemy według uznania.Dokładnie utrzeć.
  • Z masą. 4. Kilka łyżek masy odkładamy do posmarowania wierzchu rolady.Masę rozsmarowujemy na biszkopcie.
  • Zawinięta rolada. 5. Zawijamy w roladę.
  • Posmarowana masą. 6. Odłożoną masą smarujemy wierzch rolady i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych.
  • Rolada cytrynowo-kokosowa. 7. Dowolnie dekorujemy i kroimy w plastry.

Porady

Chłodzimy w lodówce przed krojeniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy