Rolada cytrynowo-kokosowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru.Dodać żółtka i wodę,ubić dokładnie.Na koniec wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.Blaszka 36 cm x 23 cm.
2.Jeszcze gorący biszkopt zdjąć z papieru ,położyć na ściereczkę i zawinąć w roladę.Ostudzić i usunąć ściereczkę.
3.Masa:
masło utrzeć na puszystą masę,dodać cukier puder i ucierać,na koniec dodać połowę wiórek kokosowych i sok wyciśnięty z cytryny.Sok dodajemy według uznania.Dokładnie utrzeć.
4.Kilka łyżek masy odkładamy do posmarowania wierzchu rolady.Masę rozsmarowujemy na biszkopcie.
5.Zawijamy w roladę.
6.Odłożoną masą smarujemy wierzch rolady i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych.
Komentarze