Rogaliki żurawinowo-jagodowe

0 (0 ocen)

pyszne rogaliki na drugie śniadanie

Składniki:

  • 1 kg mąki
    5 dag drożdży
    ½ szkl. cukru
    3 żółtka
    cukier waniliowy
    1 szkl. mleka
    ¼ margaryny
    2 łyżki oleju
    szczypta soli

    Nadzienie:
    dżem żurawinowy
    1/2 szkl. jagód
    wiórki kokosowe
    roztrzepane białko + cukier

Rogaliki żurawinowo-jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki składniki, podgrzać na gazie. Roztopić margarynę, wystudzić, dodać żółtka i cukier- utrzeć. Do mąki dodać zaczyn, następnie masę z żółtkami, olej, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz aromat- w razie potrzeby dodawać mleko, wyrobić jednolitą masę. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Oderwać kawałek ciasta, rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy. Z ciasta wycinać trójkąty, szerszy koniec posmarować dżemem, posypać jagodami i wiórkami kokosowymi. Zwinąć w rogala, posmarować białkiem i cukrem. Zrobić tak z pozostałym ciastem.Piec w rozgrzanym piekarniku 25 min. w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy