Rogaliki żurawinowo-jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki składniki, podgrzać na gazie. Roztopić margarynę, wystudzić, dodać żółtka i cukier- utrzeć. Do mąki dodać zaczyn, następnie masę z żółtkami, olej, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz aromat- w razie potrzeby dodawać mleko, wyrobić jednolitą masę. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Oderwać kawałek ciasta, rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy. Z ciasta wycinać trójkąty, szerszy koniec posmarować dżemem, posypać jagodami i wiórkami kokosowymi. Zwinąć w rogala, posmarować białkiem i cukrem. Zrobić tak z pozostałym ciastem.Piec w rozgrzanym piekarniku 25 min. w temp. 180 stopni.
Komentarze