Rogaliki Tofiki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne na karnawał, do porannej lub popołudniowej kawy. Robi się je błyskawicznie! To połączenie ciasta krucho-drożdzowego.

  • 60 min

Składniki:

  • 500g mąki
    1 jajko
    20ml ciepłego mleka
    100ml kwaśnej śmietany (18%)
    1/3 szklanki cukru plus cukier wanilinowy
    50dag drożdży
    szczypta soli
    wiaderko kremu toffi

Rogaliki tofiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W oddzielnym naczyniu rozrobić drożdże w ciepłym mleku. W misce połączyć 250g mąki, cukry, sól, wlać rozczyn z drożdży (nie trzeba czekać). Dodać jajko, śmietanę i margarynę. Można dodać ulubiony aromat. Wyrabiać, dodając tyle mąki, by ciasto było elastyczne, miękkie, ale nie przyklejało się do stolnicy. Finalnie wychodzi około pół kg mąki.
    Wyrobione ciasto podzielić na cztery części. Rozwałkować na kształt pizzy do grubości 0.5cm. Kroić jak pizzę na 8 trójkątów. Nakładać po łyżeczce toffi na brzeg ciasta, zawijać do środka formując rogaliki. Piec w temp. 180 stopni przez około 20 minut. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Dodać tyle mąki, by ciasto przestało się kleić do stolnicy. Można nadziewać marmoladą różaną lub inną konfiturą o gęstej konsystencji.

Komentarze

Podobne przepisy