Rogaliki krucho-drożdżowe

0 (0 ocen)

Idealnie nadają się na poprawę humoru, przy kiepskiej pogodzie :-D

Składniki:

  • 4 szkl . mąki
    kostka margaryny
    5 dag. drożdży
    2 łyżki cukru
    2 jajka + 1 jajko (do posmarowania)
    pół szkl. gęstej śmietany
    marmolada

Rogaliki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy w miseczce, zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka minut, aby były płynne. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimną,pokrojoną w kostkę margarynę. Siekamy nożem, dodajemy jajka, śmietanę i płynne drożdże.Zagniatamy ciasto (nie dajemy do wyrośnięcia).Wałkujemy na kształt koła,dzielimy na 6-8 części tak aby powstały trójkąty.Na brzeg każdego dajemy marmoladę i zwijamy rogaliki.Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 170*C do zarumienienia.Po upieczeniu, posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy