ROGALIKI DROŻDŻOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min

idealne na słodko jak i dodatek np do barszczu czerwonego.Ciasto te wykorzystuje na kilka sposobów:)

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
    0,5 kg mąki pszennej
    0,5 dkg drożdży
    0,5l mleka
    4 łyżki oleju
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    2 całe jajka

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem i solą.Następnie dodajemy mąkę i olej. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Gdy już wyrobimy zostawiamy w misce do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką na około 20 minut. Później rozwałkowujemy na stolnicy i szklanką wykrawamy kółka, nakładamy dżem lub farsz i zlepiamy jak pierogi.Smarujemy blache tłuszczem bądź olejem i układamy na niej pierożki które smarujemy rozkłóconym jajkiem rogaliki wtedy będą złociutkie) pieczemy je około 20 minut w temp 170 stopni.

Porady

Rogaliki możemy robić w dwóch wersjach na słodko jak i z farszem. Do farszu możemy wykorzystać np bigos (najlepiej z kwaszonej kapusty) który został nam z poprzedniego dnia czy obiadu bądź też z parówkami i serem w każdej wersji ciasto droźdżowe sprawdza się niesamowicie:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy