Rogaliki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Są proste i bardzo smaczne. Szybko znikają z talerza.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mąki
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● 6 łyżek cukru
    ● 4 dag drożdży
    ● 4 jajka
    ● 1 szkl. mleka
    ● cukier waniliowy
    ● marmolada
    ● tłuszcz do formy
    ● gotowy lukier

Rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, łyżeczki cukru,
    łyżki mąki i 1/2 szkl. ciepłego
    mleka robimy rozczyn. Wlewamy
    do reszty mąki, dodajemy
    utarte z cukrem żółtka, cukier
    waniliowy i letnie mleko. Wyrabiamy
    ciasto i odstawiamy.
  • 2. Gdy ciasto podwoi objętość,
    dzielimy na kule, które oprószamy
    mąką i rozwałkowujemy.
    Kroimy na 8 trójkątów.
    Smarujemy marmoladą i zawijamy.
    Kładziemy na posmarowanej
    tłuszczem blasze
    i odstawiamy na 15 minut. Pieczemy
    20 minut w 180 °C. Na
    koniec polewamy lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2009

Komentarze

Podobne przepisy