Rafaello

0 (0 ocen)

Przepis mam od bratowej.

Składniki:

  • biszkopt:

    - 4 jajka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 3/4 szklanki kartoflanki
    - 2 łyżki mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa:

    - 0,5 l śmietany 30 %
    - 2 śnieżki na mleko
    - 2 fixy do śmietany
    - 2 białe czekolady
    - 2 paczki kokosu ( czyli 200 g)

    dodatkowo:

    - 1 czekolada mleczna
    - płatki migdałowe

Rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy resztę składników. Wymieszamy i wylewamy na tortownicę (28 cm). Blachy nie smarujemy. Pieczemy w 180 C, 20 minut.

    Masa: Śmietanę wlać do miski, wsypać śnieżkę. Ubijać około 5 minut. Dodać fixy, chwilę ubijać.
    Białą czekoladę rozpuścić, a gdy ostygnie dodawać po łyżce do masy ciągle mieszając. Na koniec wsypać kokos. Wymieszać delikatnie łyżką.

    Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt. Posypać płatkami migdałowymi i polać rozpuszczoną czekoladą. Wstawić do lodówki i schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy