Rabarbarowe pancakes na mleku zagęszczonym

0 (0 ocen)

Wariacje w temacie placuszków pancakes.

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    850 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5% tłuszczu (2 opakowania: 500g + 350g)
    3 duże jajka
    1/3 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Kompot rabarbarowy:
    200 g rabarbaru
    1 szklanka wody
    24 g cukru waniliowego (3 opakowania: 3 x 8g)

Rabarbarowe pancakes na mleku zagęszczonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rabarbarowe pancakes na mleku zagęszczonym 1. Rabarbar drobno pokroić, przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać cukier. Gotować 5 min, wystudzić.
  • Rabarbarowe pancakes na mleku zagęszczonym 2. Jajka ubić ze szczyptą soli. Wlać olej i proszek do pieczenia - utrzeć na emulsję. Następnie wlać mleko i wystudzony kompot - wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać na gładkie ciasto.
  • Rabarbarowe pancakes na mleku zagęszczonym 3. Na suchą, rozgrzaną patelnię nałożyć porcje ciasta.
  • Rabarbarowe pancakes na mleku zagęszczonym 4. Smażyć na sucho z obu stron rumiane placuszki.

Porady

Duża porcja - z podanej ilości składników wychodzi 56 placuszków (smażone po 3 sztuki na patelni o średnicy 24 cm).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy