PYCHOTKA JP

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

SAMA NAZWA MÓWI

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    40 dag mąki pszennej
    25 dag margaryny
    15 dag cukru
    4 żółtka
    2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dżem z truskawek
    1 szkl posiekanych orzechów włoskich
    Beza:
    4 białka
    20 dag cukru pudru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Krem:
    2szkl mleka
    3/4 szkl cukru
    5 żółtek
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    25 dag MASŁA

Pychotka jp - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka wymieszać z cukrem i śmietaną,dodać do margaryny i mąki.Zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części.Wyłożyć blachę jedną częścią ciasta,cieniutko posmarować dżemem,nałożyć na to połowę piany bezowej(białka ubić na sztywno,dodać cukier puder a pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną) i posypać połową orzechów.W taki sposób upiec 2 placki(25 min w temp.p. 170 C). 1,5 szkl mleka zagotować z cukrem.W pozostałym mleku rozpuścić żółtka i mąkę,żeby nie było grudek.Wlewać powoli do gotującego się mleka i wystudzić.Utrzeć margaryne ,dodać wystudzona masę.Przełożyć kremem placki a na wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą.

    Temperatura piekarnika : 170oC

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy