Puszysty omlet cesarski

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny, puszysty omlet na słodko, idealny zarówno na śniadanie jak i podwieczorek. Przysmak kuchni austriackiej.

  • 60 min

Składniki:

  • na 4 porcje:
    350 ml mleka
    150 g mąki
    3 jajka
    30 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    szczypta soli
    60 g masła klarowanego

Puszysty omlet cesarski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę.
  • 2. Żółtka, mleko i mąkę zmiksować.
  • 3. Masę z żółtkami delikatnie wymieszać szpatułką z białkami.
  • 4. Na patelni rozpuścić i rozgrzać masło klarowane.
  • 5. Następnie smażyć omlety na złocisty kolor z obu stron na niewielkim ogniu, pod koniec smażenia rozerwać omlety szpatułkami na małe kawałki.
  • 6. Podawać z cukrem pudrem, doskonale smakują również z powidłami śliwkowymi.

Porady

Do ciasta można dodać garść obsypanych mąką rodzynek.

Komentarze

Podobne przepisy