Puree z anansów

0 (0 ocen)

Ananas dla ochłody :)

Składniki:

  • puszka ananasów w plastrach lub krojonych
    kieliszek białego, wytrawnego wina
    2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
    sok z cytryny
    cukier do smaku
    śnieżka
    3/4 szklanki mleka

Puree z anansów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ananasy odsączamy na sicie. Przygotowujemy sos: sok z ananasów łączymy z winem, zagotowujemy, łączymy z mąką ziemniaczaną, wymieszaną z minimalną ilością zimnej wody, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 min, by mąka straciła smak surowizny. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Odstawiamy do wychłodzenia.
  • Mus ananasowy 2. Ananasy miksujemy blenderem na mus, który rozkładamy do pucharków.
  • Mus ananasowy 3. Mus wstawiamy do lodówki, żeby się trochę wyziębił. Ozdabiamy ubitą śnieżką i polewamy sosem.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy