puszka ananasów w plastrach lub krojonych
kieliszek białego, wytrawnego wina
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
sok z cytryny
cukier do smaku
śnieżka
3/4 szklanki mleka
Puree z anansów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ananasy odsączamy na sicie. Przygotowujemy sos: sok z ananasów łączymy z winem, zagotowujemy, łączymy z mąką ziemniaczaną, wymieszaną z minimalną ilością zimnej wody, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 min, by mąka straciła smak surowizny. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Odstawiamy do wychłodzenia.
2.Ananasy miksujemy blenderem na mus, który rozkładamy do pucharków.
3.Mus wstawiamy do lodówki, żeby się trochę wyziębił. Ozdabiamy ubitą śnieżką i polewamy sosem.
Smacznego :)
Komentarze