Sernik cytrynowy z puree malinowym (pieczony)

  • wyświetlono: 261 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Delikatna nuta cytryny idealnie komponuje się z kremową i słodką masą oraz przepysznym puree malinowym.

DSC_3803k
  • 85min

Składniki

(Tortownica o średnicy 22 cm)
Spód:
200g kruchych ciasteczek/herbatników
50g masła/margaryny
Masa:
500g kilkakrotnie mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka)
150g śmietanki 30-36%
3 jajka
190g cukru (można odrobinę mniej)
10g cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki skórki cytrynowej
Dodatkowo:
puree malinowe (u mnie gotowe; tak do 10 łyżek)

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik cytrynowy z puree malinowym (pieczony)

  • image-1ke2kg91. Przygotować spód.
    Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia.
    (Boków nie wyściełać i niczym nie smarować.)
    Spód podpiec (*) (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach.
  • image-1o8rvs72. Przygotować masę serową.
    Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć za pomocą miksera.
    (Kolejność jest dowolna. Masę należy mieszać tylko do połączenia się składników. Nie warto jej napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas pieczenia.)
    Całość przelać na ciasteczkowy spód i delikatnie wyrównać.
  • image-0b3r2ue3. Na wierzchu wyłożyć (łyżeczką) puree malinowe - tworząc kółka lub przeciągnięte, grube pasy.
    Następnie należy wziąć wykałaczkę i po całości "rysować" mniejsze/większe okręgi.
  • image-1lo86yq4. Sernik można piec na dwa sposoby - w kąpieli wodnej lub pod wpływem pary.
    (W obu wersjach ciasto będzie idealnie gładkie i nie popęka.)
    Sposób 1.
    Tortownicę (bez masy) należy dwukrotnie i szczelnie owinąć folią aluminiową, a następnie wypełnić masą.
    Większą formę o wysokich bokach wstawić do rozgrzanego piekarnika i do połowy napełnić wrzącą wodą.
    Następnie do tak przygotowanej blaszki wstawić torownicę z ciastem.
    Piec około 55-60 minut (**) w 170-175 stopniach.
    (Gotowy sernik powinien być ścięty, a wierzch sprężysty.)
    Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, usunąć folię spożywczą i po ostudzeniu schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc.
    Sposób 2.
    Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą.
    Sernik piec około 55-60 minut w 170-175 stopniach.
    Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić (całą noc) w lodówce.

Porady

(*) Uprzednio podpieczony spód będzie smaczniejszy i łatwiejszy w późniejszym krojeniu ciasta.
(**) Używam piekarnika gazowego, który czasami ma swoje humorki. Przeważnie ciasta piekę odrobinę dłużej, więc w tym przypadku czas pieczenia sernika może być krótszy (niż podałam wyżej) o 5-10 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serslodkie_zyciesernikpureecytrynaMalinymusmalinowycytrynowy

Komentarze

Podobne przepisy

sernik cytrynowy

Dodane przez: klementynka

sernik cytrynowy z pianką

Przepis na ten sernik wymyśliłam...

 Sernik cytrynowy z kisielem

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Sernik cytrynowy z kisielem

Puszysty , mięciutki , delikatny...

sernik z musem malinowym

Dodane przez: Magda_Z

Sernik z musem malinowym

Pyszny aromatyczny słodki sernik...

Deser cytrynowo-malinowy z bezami

Dodane przez: Cukiereczek

Deser cytrynowo-malinowy z bezami

Taki deser wspaniale orzeźwia,...

Sernik z cytrynową pianką

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Sernik z cytrynową pianką

Puszysty, wilgotny o delikatnie...

Sernik cytrynowy z czekoladą

Dodane przez: RedakcjaPP

Sernik cytrynowy z czekoladą

Doskonałe połączenie masy cytrynowej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE