Pulpety z dorsza z sosem śliwkowym.

0 (0 ocen)

Sos można podawać letni, ale najlepiej wstawić do lodówki na 2 dni i potem spożywać

Składniki:

  • 0,5 kg dorsza
    1 jajko
    1 łyżka bułki tartej
    1 mała cebula
    1 łyżka pietruszki
    0,5 łyżeczki kolendry utłuczonej
    0.5 łyżeczki papryki
    sól, pieprz
    1 jajko do panierowania
    bułka tarta, mąka
    olej do smażenia

    Sos śliwkowy.
    Składniki.
    150g dżemu z węgierek
    1 jabłko drobno posiekane
    1 łyżka octu winnego
    3 łyżki wody
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki rodzynek
    3 goździki
    0,5 łyżeczki imbiru
    sól, pieprz

Pulpety z dorsza z sosem śliwkowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsza zalać gorącą wodą i zagotować. Usunąć ości i skórę. Rybę rozdrobnić widelcem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Uformować kulki ,panierować i usmażyć.
    Sos.
    Wszystkie składniki włożyć do garnuszka ,wymieszać, zagotować i podgrzewać 8 min ,aż jabłka rozpadną się ,a masa zgęstnieje.

Komentarze

Podobne przepisy