Pulpety w sosie-kolejna odsłona

0 (0 ocen)

  • 15 min

Smaczne i szybkie.

  • 15 min

Składniki:

  • 60 dag mięsa mielonego wieprzowego
    1 średnia marchewka
    1 malutki por
    pół pęczka natki pietruszki
    1 małe jajko
    3 łyżki bułki tartej zamoczonej w wodzie
    przyprawa uniwersalna
    pieprz
    granulowany czosnek
    majeranek
    olej
    pół szklanki wody+2 czubate łyżki mąki+2 czubate łyżki śmietany kwaśnej

Pulpety w sosie-kolejna odsłona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa wbić jajko,dodać tartą bułkę namoczoną w kilku łyżach wody, wsypać łyżę majeranku i łyżeczkę czosnku,masę wyrobić i doprawić pieprzem i przyprawa uniwersalna do smaku. Z mięsa formować niewielkie kulki,i obsmażyć na rumiano na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Marchewkę obrać i zetrzeć,por i natkę umyć i drobno posiekać. Warzywa wraz z natką wsypać do pulpetów,zalać je dwoma szklankami wrzątku,dosypać przyprawa uniwersalna do smaku,przykryć i dusić około 15 minut. Z wody,mąki i śmietany zrobić zaklepkę,zaciągnąć sos.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy