Pulpeciki w sosie koperkowo-groszkowym

0 (0 ocen)

Moje ulubione połączenie:mięso i wspaniały sos.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
    1 czerstwa bułka
    1 cebula
    szklanka bułki tartej
    sól,pieprz
    puszka groszku konserwowego
    pęczek koperku
    1 kostka bulionowa
    przyprawa maggi

Pulpeciki w sosie koperkowo-groszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpeciki w sosie koperkowo-groszkowym 1. Do miski z mięsem mielonym dodajemy cebule pokrojoną w kostkę,bułkę wcześniej namoczoną w wodzie i odsączoną,szklankę bułki tartej,oraz sól i pieprz do smaku.Z masy formujemy niewielkie kuleczki.
  • pulpety w sosie koperkowo-groszkowym 2. Do garnka lejemy wodę i czekamy,aż się zagotuje,wrzucamy kostkę rosołową i wcześniej zrobione kulki z mięsa mielonego.Gotujemy do momentu,aż klopsiki wypłyną na wierzch.
    Następnie wrzucamy wcześniej odsączony z zalewy groszek zielony i umyty i pokrojony koperek.
    Całość gotujemy parę minut, doprawiamy maggi,solą i pieprzem.
    Jak ktoś lubi można zagęścić mąką i śmietaną.

Porady

Do tego rodzaju klopsików można użyć także mięsa mielonego z indyka. Bułkę tartą można zastapić kaszą manną,albo zrobic to pół na pół.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy