Pulpeciki w sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pomysł na pyszny i zdrowy obiad lub kolację. Przygotowuje się je bardzo szybko, smakują i wyglądają wyśmienicie.

  • 30 min

Składniki:


  • mięso mielone 250g,
    1 mała cebula,
    1 ząbek czosnku,
    ½ bułki namoczonej w wodzie,
    1 żółtko,
    sól,
    pieprz,
    1 litr wody,
    1 kostka bulion wołowy,
    śmietana 18% 4 łyżki,
    mąka 3 łyżki,
    chrzan 4 łyżeczki,
    papryka słodka,
    sól,
    tymianek,
    pieprz
    ryż pełnoziarnisty

Pulpeciki w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpeciki w sosie chrzanowym 1. Mięso mielone mieszamy dokładnie z pokrojoną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem żółtkiem i odciśniętą bułką.
  • Pulpeciki w sosie chrzanowym 2. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Pulpeciki w sosie chrzanowym 3. Z masy formujemy małe pulpeciki.
  • Pulpeciki w sosie chrzanowym 4. W garnku zagotowujemy wodę i kostką bulionową. Wrzucamy pulpeciki i gotujemy na średnim ogniu około 15 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy je na talerz.
  • Pulpeciki w sosie chrzanowym 5. Śmietanę mieszamy z mąką. Do bulionu pozostałego po gotowaniu pulpecików dodajemy chrzan. Kolejno dodajemy śmietanę z mąką i mieszamy dokładnie. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku przyprawami. Sos chwilę gotujemy, następnie dodajemy pulpeciki i mieszamy. Podajemy z ryżem pełnoziarnistym. Smacznego ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy