Pulpeciki w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone mieszamy dokładnie z pokrojoną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem żółtkiem i odciśniętą bułką.
2. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Z masy formujemy małe pulpeciki.
4.W garnku zagotowujemy wodę i kostką bulionową. Wrzucamy pulpeciki i gotujemy na średnim ogniu około 15 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy je na talerz.
5.Śmietanę mieszamy z mąką. Do bulionu pozostałego po gotowaniu pulpecików dodajemy chrzan. Kolejno dodajemy śmietanę z mąką i mieszamy dokładnie. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku przyprawami. Sos chwilę gotujemy, następnie dodajemy pulpeciki i mieszamy. Podajemy z ryżem pełnoziarnistym. Smacznego ;)
Komentarze