Pstrąg z warzywami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pieczony na grillowanej patelni z warzywami. Pstrąg w/g mnie jest rybą którą z łatwością się wcina. Wspaniały w smaku, do tego wystarczy wyciągać kręgosłup i właściwie pozbywamy się ości.

  • 10 min

Składniki:

  • Składanki
    ( na jedną porcje)
    Pstrąg patroszony - 1 sztuka
    sól - 2 szczypty
    pieprz - 2 szczypty
    jarzynka - 2 szczypty
    olej do smażenia - 2 łyżki
    warzywa - 200 gram
    masło - 2 łyżki
    cytryna - 2 plasterki

Pstrąg z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrąga oczyścić, oskrobać i umyć. Ja usuwam w tym momencie także głowę, wy zróbcie jak Wam pasuje.Przyprawiamy rybę solą, pieprzem i jarzynką(w środku jak i na zewnątrz ryby). Do środka wkładamy łyżkę masła.
  • 2. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej i kładziemy pstrąga na mocno rozgrzanej patelni, jeśli będzie za słabo nagrzana skórka się przyklei do patelni i będziemy musieli ją zeskrobywać. Sposobem który u mnie się sprawdza, przed włożeniem ryby biorę drewnianą łyżkę i prostopadle przykładam do dna patelni, jeśli olej wokół łyżki "pieni się" temperatura jest odpowiednia.
    Pstrąga smażymy około 10 minut z każdej strony.
  • 3. Warzywa ( u mnie mrożone) rozmrażamy, smażymy na drugiej patelni na łyżce masła. od czasu do czasu mieszamy. Gdy będą miękkie przyprawiamy i przekładamy na talerz razem z pstrągiem. Na wierzchu rybki układamy połówki plastra cytryny.

Komentarze

Podobne przepisy