Pstrąg z warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Ryba bardzo posmakowała mojej rodzinie a szczególnie mojemu mężowi.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg pstrąga
    1 l wody
    kostka rosołowa
    listek laurowy
    4 ziarna ziela angielskiego
    3 marchewki
    1 pietruszki
    1/2 selera
    1 cebula
    sól, pieprz
    3 łyżki oleju
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 plasterki cytryny
    6 listków sałaty
    kilka pasków marynowanej papryki
    3 łyżki groszku konserwowego
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrąg z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy ze skóry. Pstrąga dokładnie myjemy, zalewamy wodą i wrzucamy wszystkie warzywa. Dodajemy kostkę rosołową, listek laurowy i ziele angielskie oraz kilka gałązek natki pietruszki. Rybę gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, po ugotowaniu bardzo ostrożnie wyjmujemy aby jej nie złamać. Cebulę kroimy w kostkę a pozostałe warzywa wyjmujemy z rosołu i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa podsmażamy na oleju około 10 minut, po czym wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i zaprawiamy koncentratem pomidorowym.
  • 2. Na półmisek wykładamy liście sałaty układamy ostudzonego pstrąga, robimy trzy nacięcia w które wkładamy po plasterku cytryny. Wokół ryby układamy podsmażone warzywa i posypujemy groszkiem konserwowym. Oko robimy z kawałka papryki konserwowej a w środek pyszczka wkładamy ćwiartkę cytryny. Dekorujemy paskami papryki konserwowej i natki pietruszki.

Porady

Rybę można zalać galaretą wystarczy że do rosołu dodamy 6 łyżeczek żelatyny i tężejącą galaretą zalejemy pstrąga.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować