Bardzo podzielne bułeczki, pieczone jedna przytulona do drugiej. Mięciutkie, lekko maślane. Znikają jeszcze ciepłe.
2 godz. 30 min
Składniki:
500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
300 ml mleka
60 g masła
1 małe jajko
2,5 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki roztopionego masła, do posmarowania
cukier puder do oprószenia
Przytulone bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży przygotować rozczyn. Mąkę pszenną wymieszać z rozczynem. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ścierką, do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).
2.Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na ok. 50 gramowe kulki. Układać blisko siebie w tortownicy (powinny się stykać). Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
3.Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Komentarze