Przekładaniec cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Coś dla osób które uwielbiają domowe ciasta.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    półtorej szklanki mąki tortowej
    5 jaj
    szklanka cukru
    łyżka proszku do pieczenia
    4 łyżki wody
    Masa:
    szklanka cukru
    kopiasta łyżka masła
    2 jaja
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    skórka starta z jednej cytryny
    sok z półtorej cytryny
    2 szklanki wody
    Lukier:
    sok z połowy cytryny
    pół szklanki cukru pudru
    łyżka wiórków kokosowych do dekoracji

Przekładaniec cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem i nadal ubijając dodawać po jednym żółtku oraz po łyżce wody.Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia,wymieszać ciasto drewnianą łyżką.Piec w tortownicy około 40 minut w tem 220 stopni.
  • 2. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na dwa krążki.Jaja ubić z cukrem,rozprowadzić wodą,dodać mąkę ziemniaczaną,sok i skórkę z cytryny,masło.Postawić na małym ogniu i,cały czas mieszając,gotować,aż masa zgęstnieje.Gorącą masę rozsmarować na krążku biszkoptu i przykryć drugim krążkiem.Z cukru i z soku cytrynowego utrzeć lukier,polać nim ciasto,wierzch oprószyć wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy