Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
5 jaj
szklanka cukru
łyżka proszku do pieczenia
4 łyżki wody
Masa:
szklanka cukru
kopiasta łyżka masła
2 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka starta z jednej cytryny
sok z półtorej cytryny
2 szklanki wody
Lukier:
sok z połowy cytryny
pół szklanki cukru pudru
łyżka wiórków kokosowych do dekoracji
Przekładaniec cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem i nadal ubijając dodawać po jednym żółtku oraz po łyżce wody.Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia,wymieszać ciasto drewnianą łyżką.Piec w tortownicy około 40 minut w tem 220 stopni.
2.Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na dwa krążki.Jaja ubić z cukrem,rozprowadzić wodą,dodać mąkę ziemniaczaną,sok i skórkę z cytryny,masło.Postawić na małym ogniu i,cały czas mieszając,gotować,aż masa zgęstnieje.Gorącą masę rozsmarować na krążku biszkoptu i przykryć drugim krążkiem.Z cukru i z soku cytrynowego utrzeć lukier,polać nim ciasto,wierzch oprószyć wiórkami kokosowymi.
Komentarze