Soczyste, miękkie roladki w sam raz na niedzielny obiad.
30 min
Składniki:
na 2 roladki
1 duża pierś z kurczaka
1 średni ogórek konserwowy
kilka piórek cebuli
kawałek papryki
pół kabanosa
ser żółty
Przyprawy: kucharek, zioła prowansalskie, gyros
olej do smażenia
Przedświąteczne roladki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta kroimy na pół poziomo. Każdą połówkę posypujemy kucharkiem i rozbijamy cienko tłuczkiem do mięsa. Ser,ogórki i kabanosa kroimy w słupki. paprykę w paski. Posypujemy przyprawami jedną stronę fileta. Układamy na niej pół wszystkich składników. Zwijamy. Spinamy wykałaczkami. Smażymy ok. 5 minut na małym ogniu, po czym podlewamy wodą ( przegotowaną) i dusimy jeszcze ok 10 minut. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub kaszą.
Porady
Do roladek można też dodać pieczarki, a przed wyłożeniem składników, mięso posmarować łyżeczką musztardy.
Komentarze