Polewka piwna

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Gotując, staram się zadowolić wszystkich członków rodziny, ale ta zupa jest przysmakiem mojego męża.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 litr jasnego piwa
    szkl. śmietany 36-proc.
    gruba kromka razowego chleba
    bułka
    2 żółtka
    kandyzowana skórka z pomarańczy
    70 dag twarogu
    łyżka masła
    łyżeczka cynamonu
    łyżka cukru

Polewka piwna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę kroimy w kostkę i rumienimy na maśle. Chleb smażymy bez tłuszczu na
    rozgrzanej patelni.
  • 2. Chleb, cynamon, cukier i skór kę zalewamy 1/2 l zimnej wody. Gotujemy 15
    minut. Odcedzamy. Wlewamy szklankę wody i piwo. Śmietanę mieszamy z żółtkami i wlewamy do zupy. Podgrzewamy.
  • 3. Twaróg kroimy w dużą kostkę i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 °C. Podajemy z grzankami do zupy.

    Do polewki najlepsze jest piwo butelkowe. Twaróg można posypać kminkiem, cynamonem lub imbirem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy