Piwna owsianka

4 (2 ocen)

"Dozwolone od lat 18..." (Czerwone Gitary) :)

Składniki:

  • 250 g parówek drobiowych wędzonych
    5 łyżek płatków owsianych z pełnego przemiału
    1 średnia czerwona cebula
    1 - 2 łyżki masła
    1 szklanka piwa jasnego
    2 szklanki bulionu grzybowego
    około 1/2 szklanki wody (opcjonalnie)
    1 liść laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    3 ziarenka owoców jałowca
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Piwa Owsianka Przystawki

Piwna owsianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piwna owsianka 1. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Wlać piwo i bulion, dodać liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec oraz paprykę w proszku. Wsypać płatki owsiane. Gotować 30 - 40 min (aż płatki będą wyraźnie rozgotowane).
  • Piwna owsianka 2. Parówki pokroić w cienkie plastry i dodać do owsianki. Chwilę gotować. Doprawić pieprzem. Jeśli bulion był bardzo słony, dodać wodę i całość ponownie zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować