Pleśniak

0 (0 ocen)

  • 15 min

Smakuje wszystkim dzieciom i dorosłym.Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.

  • 15 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,4 jajka,kostka margaryny,1 szklanka cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao,1 słoik dżemu wiśniowego niskosłodzonego,szczypta soli,cukier puder do posypania

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy miękką margarynę pokrojoną w kostkę,proszek do pieczenia, 4 żółtka,1/3 szklanki cukru i zagniatamy ciasto.Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do lodówki, W między czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy bezę.Blachę smarujemy margaryną i posypujemy mąką.Ciasto dzielimy na trzy części(Jedną większą i dwie mniejsze).Do jednej mniejszej dodajemy kakao i zagniatamy.Większą część ścieramy na tarce o grubych oczkach na blachę,wykładamy dżem,następnie ścieramy kakaowe ciasto,wykładamy bezę i ścieramy mniejszą część bez kakao. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 min. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Smakuje też polane delikatnie polewą czekoladową.

Komentarze

Podobne przepisy