1.Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy miękką margarynę pokrojoną w kostkę,proszek do pieczenia, 4 żółtka,1/3 szklanki cukru i zagniatamy ciasto.Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do lodówki, W między czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy bezę.Blachę smarujemy margaryną i posypujemy mąką.Ciasto dzielimy na trzy części(Jedną większą i dwie mniejsze).Do jednej mniejszej dodajemy kakao i zagniatamy.Większą część ścieramy na tarce o grubych oczkach na blachę,wykładamy dżem,następnie ścieramy kakaowe ciasto,wykładamy bezę i ścieramy mniejszą część bez kakao. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 min. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze