Plażowiec straciatella z bananami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis zainspirowany kopcem kreta. Można powiedzieć, że jego jaśniejsza i równie smaczna wersja.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 szkl. mąki pszennej
    ½ szkl. mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    1 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    1 olejek zapachowy waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem straciatella:
    600 ml śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    5 kostek gorzkiej czekolady
    3 śmietan-fixy
    1 łyżka żelatyny
    ½ szkl. wrzącej wody

    2 banany

Plażowiec straciatella z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec miksowania dodać olejek waniliowy. Wstawić do piekarnika na 30 min.
  • 2. Po upieczeniu i ostudzenie wydrążyć biszkopt ze środka na ok. 2 cm, pozostawiając ok. 1 cm z boku.
  • 3. Banany obrać, przekroić na pół, a następnie wzdłuż i wyłożyć nimi wydrążenie w biszkopcie.
  • 4. We wrzącej wodzie rozpuścić żelatynę i pozostawić do ostudzenia.
  • 5. Śmietanę połączyć z śmietan-fixami oraz cukrem pudrem. Wystudzoną żelatynę wlać do ubitej śmietany i zmiksować. Czekoladę przetrzeć na drobne wiórka na tarce, dodać do śmietany i delikatnie wymieszać.
  • 6. Gotową śmietaną wypełnić wgłębienie w biszkopcie i posypać pokruszonym ciastem pozostałym z wydrążenia. Wstawić do lodówki na noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy