Do placuszków dodałam trochę fety, orzeszków piniowych. Sos koperkowo-czosnkowy jest doskonałym uzupełnieniem, a świeży, drobny szczypiorek dodaje placuszkom uroku :)
Placuszki z botwinki z sosem koperkowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinę wypłucz i posiekaj (dość grubo). Dodaj do niej śmietanę, pokruszoną fetę, orzeszki piniowe i mąkę. Oprósz pieprzem (nie musisz solić placuszków, ponieważ feta jest słona) i dokładnie wymieszaj składniki.
2.Przygotuj sos koperkowo-czosnkowy. Wymieszaj jogurt naturalny, posiekany koperek i posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
3.Formuj z masy botwinkowej małe placuszki (o średnicy ok. 4-5cm). Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż placuszki z każdej strony (na średnim ogniu) do momentu, aż będą lekko złociste.
4.Placuszki podawaj na ciepło (prosto z patelni) razem z dressingiem koperkowo-czosnkowym. Każdą porcję posyp posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze