Placki selerowe z jabłkową śmietaną

0 (0 ocen)

  • 45 min

...

  • 45 min

Składniki:


  • 1/2 cytryny
    200 g śmietany 12%
    małe jabłko
    cebulka dymka
    sól ,pieprz
    1/2 łyżeczki curry
    400 g selera korzeniowego
    duży ziemniak
    60 g włoskich orzechów
    2 jajka
    3 łyżki mąki
    olej do smażenia

Placki selerowe z jabłkową śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę sparzyłem ,otarłem skórkę ,sok wycisnąłem. Śmietanę wymieszałem z 2 łyżkami soku z cytryny. Jabłko obrałem starłem. Cebulkę pokroiłem w cienkie krążki. Jabłko i cebulkę dodałem do śmietany. Doprawiłem solą ,pieprzem i curry. Wymieszałem.

    Seler obrałem ,starłem na dużych oczkach. Ziemniak obrałem ,drobno starłem. Orzechy grubo posiekałem. Seler ,ziemniak i orzechy wymieszałem z jajkami ,mąką ,solą ,pieprzem i skórką z cytryny. Smażyłem na oleju ,na rumiano. Przed podaniem osączyłem z nadmiaru tłuszczu. Serwowałem ze śmietaną jabłkową.

Komentarze

Podobne przepisy