Placek z masą orzechową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Łatwy do wykonania i smakuje wyśmienicie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag. margaryny
    40 dag. cukru pudru
    8 jajek
    14 dag. mąki ziemniaczanej
    14 dag. mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka amoniaku
    10 dag. mielonych orzechów włoskich
    10 dag. wiórek kokosowych
    olejek cytrynowy
    5 dag. maku
    gotowa polewa mleczna lub orzechowa
    Masa orzechowa:
    1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
    1 szklanka mleka
    30 dag. masła
    25 dag. cukru pudru

Placek z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka oraz przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i amoniakiem.
    Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.
    Ciasto dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy orzechy, do drugiej kokos i olejek cytrynowy, a do trzeciej suchy mak.
    Każdy placek pieczemy osobno w temperaturze 170 stopni przez 30 minut.
    Masa orzechowa:
    Orzechy sparzyć mlekiem i ostudzić. Masło ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę. Do masła dodajemy stopniowo orzechy. Masę dzielimy na dwie części.
    Przełożenie: placek orzechowy- 1/2 masy orzechowej- placek kokosowy- 1/2 masy orzechowej- placek makowy- polewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy