Luksusowy z masą orzechową

4.49 (154 ocen)

Wspaniałe ciasto pochodzące z książki 103 ciasta Siostry Anastazji

Składniki:

  • 40 dag margaryny
    40 dag cukru pudru
    8 jajek
    14 dag mąki ziemniaczanej (ok 3 łyżki płaskie)
    14 dag mąki pszennej (ok 3 łyżki płaskie)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka amoniaku
    10 dag mielonych orzechów
    10 dag wiórek kokosowych
    10 dag maku
    1 olejek cytrynowy

    Masa orzechowa:
    1 szklanka zmielonych orzechów
    1 szklanka mleka
    1 kostka masła
    25 dag cukru pudru

    Polewa:
    1 kostka masła
    2 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1/4 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Luksusowy z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieram dodając cukier, żółtka i mąkę pszenną. Mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i amoniak mieszam razem i dodaję do ciasta. Ubijam białka na pianę i delikatnie mieszam z masą. Gotowe dzielę na trzy części. Do pierwszej dodaję mak, do drugiej-wiórki, a do trzeciej-mielone orzechy. Każdy placek piekę osobno w blasze o wymiarach 26x38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia przez 25-35 min w temp. 160'C. Wyjmuję i odstawiam.
    Mleko gotuję, zestawiam z ognia i wsypuję mielone orzechy. Mieszam i studzę masę. Masło ucieram z cukrem pudrem na pianę i dodaję po łyżce masę z orzechami.
    Na spód kładę placek orzechowy, na to połowę masy, przykrywam plackiem kokosowym, reszta masy, a na górę -placek makowy. Całość polewam czekoladą i odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce.
    Składniki polewy wkładam do garnuszka i mieszając podgrzewam, aż połączą się ze sobą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować