Placek cygański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po 1 żółtku i po 1 łyżce maku i miodu, na koniec dodać pianę z białek- upiec placek, przekroić na pół, smarować kremem i nakładać kolorową galaretkę w paski i biszkopty, posmarować kremem i przełożyć drugim plackiem.
2. Krem:
1,5 szklanki mleka
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 kostka masła
Odlać 0,5 szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym. Gdy zakipi wlać rozpuszczone w mleku mąkę i żółtka, ciągle mieszając gotować około 5 min. Odstawić do wystygnięcia. Utrzeć masło dodawać do tego wystudzony krem.
Komentarze