Pizza salami z pieczarkami i serem

0 (0 ocen)

  • 25 min

To uwielbiona pizza mojego męża. To polska wersja włoskiej pizzy salame. Gorąco polecam!

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:

    1,5 szk. mąki
    niecałe pół szk. mleka
    1/4 kostki drożdzy
    1,5 łyzki oleju
    szczypta soli
    1 jajko
    oregano

    Dodatki:
    20 plasterków małych salami lub 10 dużych
    10 pieczarek
    garść oliwek
    pół kostki sera
    bazylia
    oregano


    Sos:
    500 ml passaty pomidorowej lub zamiennie ketchup +przecier lub pomidory w puszce
    oregano
    pieprz cytrynowy
    sól
    pieprz
    cukier
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy

Pizza salami z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mleka pokruszyć drożdże, lekko podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić na 5 min. W tym czasie do dużej miski wrzucamy resztę składników do ciasta. Wlewamy rozpuszczone drożdże. Zagniatamy na jednolite ciasto. Odstawiamy na 10 min. W tym czasie robimy sos. Passatę wlewamy do miski, wrzucamy czosnek, oliwę, przyprawy. Kroimy salami, jeśli nie mamy w plastrach gotowych. Pieczarki w talarki. Ciasto rozwałkowujemy (blacha okrągła na pizzę). Wykładamy sos, salami, pieczarki, tarkowany ser (lub porwany), oliwki i posypujemy bazylią i oregano. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy przez 18-19 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy