Pizza na ziołowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ciepłego mleka,cukru,drożdży i odrobiny mąki zrobić rozczyn. Poczekać aż wyrośnie. Gotowy rozczyn dodać do mąki wraz z olejem,wodą i ziołami i zagnieść elastyczne ciasto.Odstawić na 30 minut. W tym czasie pieczarki i cebulę obrać,pokroić i podsmażyć,paprykę pokroić w kostkę a szynkę w paski. Wyrośnięte ciasto rozwałkować,wyłożyć na blaszkę,posmarować ketchupem i wykładać składniki kolejno pieczarki z cebulą,paprykę i szynkę.Można trochę posolić. Posypać wszystko startym serem,wstawić do zimnego piekarnika i piec 25 minut w temp 250 stopni.
Porady
Pizze po wyjęciu oprószyłam delikatnie natką. Do pizzy zrobiłam sos z jogurtu,majonezu i roztartego czosnku.
Komentarze