Pizza na ziołowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 45 min

Odpuściliśmy sobie tradycyjny obiad i dziś wcinamy pizze :)

  • 45 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki+do podsypywania
    10 gram drożdży
    2 łyżki oleju
    6 łyżek mleka
    łyżeczka cukru
    po łyżeczce tymianku oregano i bazylii
    pół szklanki wody
    sól
    10 pieczarek
    1 cebula
    1 żółta papryka
    kilka plasterków szynki
    2 łyżki pikantnego ketchupu
    25 dag sera żółtego

Pizza na ziołowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciepłego mleka,cukru,drożdży i odrobiny mąki zrobić rozczyn. Poczekać aż wyrośnie. Gotowy rozczyn dodać do mąki wraz z olejem,wodą i ziołami i zagnieść elastyczne ciasto.Odstawić na 30 minut. W tym czasie pieczarki i cebulę obrać,pokroić i podsmażyć,paprykę pokroić w kostkę a szynkę w paski. Wyrośnięte ciasto rozwałkować,wyłożyć na blaszkę,posmarować ketchupem i wykładać składniki kolejno pieczarki z cebulą,paprykę i szynkę.Można trochę posolić. Posypać wszystko startym serem,wstawić do zimnego piekarnika i piec 25 minut w temp 250 stopni.

Porady

Pizze po wyjęciu oprószyłam delikatnie natką. Do pizzy zrobiłam sos z jogurtu,majonezu i roztartego czosnku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy