Pietruszkowe kopytka z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Puszyste, mięciutkie kopytka z zieloną nutą od natki pietruszki podane z sosem pieczarkowym to istne niebo kulinarne.

  • 40 min

Składniki:

  • około 1 kg ziemniaków
    2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    jajko
    pół dużego pęczka natki pietruszki

    5 dużych pieczarek
    2 łyżki oleju
    2 szalotki
    150 ml śmietanki 30%
    płaska łyżeczka tymianku
    sól, pieprz naturalny

Pietruszkowe kopytka z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie - odcedzić, lekko wystudzić i ugnieść na papkę lub przepuścić przez praskę.
    Wymieszać je z mąką pszenną, ziemniaczaną, jajkiem i drobno posiekaną pietruszką.
    W między czasie pokroić na plasterki pieczarki i szalotki.
    Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulkę, dodać pieczarki i smażyć je aż woda odparuje.
    Dolać śmietankę, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem i chwilę pogotować.
    Na podsypanym mąką blacie formować ruloniki z masy ziemniaczanej, którą następnie kroić na kopytka.
    W dużym garnku zagotować wodę z solą - wrzucać na nią kopytka, po wypłynięciu na wierzch gotować przez 2 minuty.
    Podawać z sosem pieczarkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy