Pierogi z wędzonym łososiem, ricottą i czarnym sezamem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierożki z wędzonym łososiem, serkiem ricotta, prażonymi migdałami i czarnym sezamem, obficie doprawione tymiankiem.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g wędzonego łososia
    250 g serka ricotta
    4 łyżki prażonych migdałów w płatkach + 2-3 łyżki do posypania pierogów
    3 łyżki czarnego sezamu + 1 łyżka do posypania pierogów
    suszony tymianek
    sól
    pieprz
    świeży tymianek
    400 g mąki
    300 g maślanki

Pierogi z wędzonym łososiem, ricottą i czarnym sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki i mieszamy go z serkiem ricotta, 4 łyżkami prażonych migdałów i 3 łyżkami czarnego sezamu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Tymianku nie należy żałować :) Z maślanki i mąki wyrabiamy gładkie ciasto i rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm. Z ciasta za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy trochę farszu i sklejamy pierogi. Pierogi wrzucamy do gotującej się posolonej wody i od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Ugotowane pierogi przed podaniem posypujemy prażonymi płatkami migdałów, czarnym sezamem i drobno posiekanym świeżym tymiankiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy