Pierogi z twarogiem i bananami

0 (0 ocen)

Pierogi bardzo lubiane przez moich dwóch łasuchów.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki,
    jajko,
    ok. 1 szkl. przegotowanej zimnej wody,
    szczypta soli.

    Farsz:
    35 dag półtłustego twarogu,
    3 banany,
    kilka kropel olejku rumowego,
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
    cukier waniliowy.

Pierogi z twarogiem i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać jajko oraz szczyptę soli. Wlewać tyle wody, aby zagnieść sprężyste ciasto. Rozwałkowywać i wycinać kółka.
  • 2. Banany pokroić w plasterki, skropić olejkiem rumowym. Wymieszać z twarogiem i skórką pomarańczową, rozgnieść widelcem. Nakładać po łyżeczce farszu na wycięte z ciasta kółka, dokładnie zlepić brzegi. Gotować w osolonym wrzątku ok. 4 min od momentu wypłynięcia. Podawać polane stopionym masełkiem z dodatkiem cukru waniliowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy