Pierogi z jagodami lub borówkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis dostałam od mojej babci

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 35 dekagramów
    - jagody lub borówki: 80 dekagramów
    - woda: 0.25 litra
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło: 2 dekagramy
    - śmietana: 0.25 litra
    - sól: 1 szczypta
    - cukier puder: 7 dekagramów

Pierogi z jagodami lub borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki wbić jajko, posolić do smaku, dodać wody i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, podzielić na części i przykryć aby nie obsychało.
  • 2. Następnie przygotować nadzienie.Umyć borówki lub jagody.
  • 3. Każdą część ciasta rozwałkować na niegrube plastry. Foremką wykrawać krążki.
  • 4. Nakładać na środek krążka owoce, złożyć na pół i starannie zlepić brzegi.
  • 5. Wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody. Zamieszać i przykryć. Kiedy wypłyną odkryć, gotować 2 - 3 minuty.
  • 6. Wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej. Wyłożyć na półmisek i polać rozpuszczonym masłem.
  • 7. Podawać z ubitą z cukrem śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy