Piernik z marmoladą, orzechami i polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku stale mieszając, zagotować margarynę z cukrem, kakao i mlekiem. Gdy masa zacznie gęstnieć, zestawić z ognia i dodać cukier waniliowy. Całość wymieszać. Odlać ¾ szklanki polewy. Do pozostałej masy przesiać mąkę z proszkiem, zmiksować. Następnie dodać żółtka, utrzeć mikserem. Na koniec połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto przelać do formy pokrytej papierem do pieczenia. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia podgrzać pozostawione ¾ szklanki masy i wlać do niej alkohol. Za pomocą patyczka do szaszłyków nakłuć dość głęboko gorące ciasto i delikatnie zalać polewą. Chwilę podpiec. Ciasto pozostawić w blaszce aż wystygnie. Całkowicie zimne ciasto przekroić wzdłuż i posmarować marmoladą.
Komentarze