Piernik z marmoladą, orzechami i polewą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x35cm
    Składniki:
    5 jajek
    2,5 szklanki mąki
    2 szklanki cukru
    1 szklanka mleka
    250g margaryny
    4 -5 łyżek kakao
    32g cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100g orzechów włoskich
    200g dowolnej marmolady lub dżemu / powideł
    Szczypta przyprawy do piernika lub cynamonu
    Kieliszek alkoholu

Piernik z marmoladą, orzechami i polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku stale mieszając, zagotować margarynę z cukrem, kakao i mlekiem. Gdy masa zacznie gęstnieć, zestawić z ognia i dodać cukier waniliowy. Całość wymieszać. Odlać ¾ szklanki polewy. Do pozostałej masy przesiać mąkę z proszkiem, zmiksować. Następnie dodać żółtka, utrzeć mikserem. Na koniec połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto przelać do formy pokrytej papierem do pieczenia. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia podgrzać pozostawione ¾ szklanki masy i wlać do niej alkohol. Za pomocą patyczka do szaszłyków nakłuć dość głęboko gorące ciasto i delikatnie zalać polewą. Chwilę podpiec. Ciasto pozostawić w blaszce aż wystygnie. Całkowicie zimne ciasto przekroić wzdłuż i posmarować marmoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy