Piernik z marmoladą

5 (196 ocen)

Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Ciasto jest niezwykle proste i smaczne. Kiedy zaniosłam go do pracy rozszedł się w kilka minut ;)

Składniki:

  • 7 łyżek wody
    4 łyżki kakao
    2 szkl cukru
    kostka margaryny
    2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
    6 jajek
    1/2 kg mąki
    2 kieliszki wódki
    2 łyżki przyprawy do piernika

    400 g twardej marmolady
    1/2 szkl wiórków kokosowych
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Piernik z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, margarynę, cukier i kakao gotować ok 5 minut na małym ogniu, przestudzić. Dodać proszek do pieczenia, żółtka, mąkę, wódkę i przyprawę do piernika. Utrzeć gładkie ciasto. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wymieszać łyżką z ciastem. Blaszkę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Marmoladę nabierać łyżeczką, obtaczać w wiórkach i układać na cieście. Piec ok 40minut w 180stopniach (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi pierników może pominąć przyprawę w tym przepisie. Ciasto będzie równie dobrze smakowało.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować