Piernik królewski

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wyjątkowo smaczny,po prostu rozpływa się w ustach.

  • 30 min

Składniki:

  • PIERNIK:6 jajek
    1 cukier waniliowy
    1 przyprawa do piernika
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 szklanka cukru
    38dkg mąki
    1 szklanka oleju
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    1 słoiczek sztucznego miodu(400ml)
    25dkg orzechów mielonych
    POLEWA:1czekolada mleczna
    3 łyżki mleka
    2 łyżeczki masła

Piernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubić z cukrem,śmietaną dodać orzechy,miód,olej.Następnie dodać przyprawę ,białka ubite ze szczyptą soli.Następnie mąkę z proszkiem i sodą.Wszystko przez chwile ubijać.Piec ok 1 godz w temperaturze 180stopni.
    Polewa:czekoladę roztopić i dodać mleko i masło.
    Ostudzony piernik polać polewą.

Porady

Piernik najlepiej smakuje po ok 2 tygodniach od upieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.58 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placek królewski