Piegusek z colą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Łatwe, smaczne i szybkie ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Suchy mak dodaje chrupkości, a cola karmelowego aromatu. Polecam.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 szkl cukru
    5 jajek
    3 szkl mąki pszennej + 2 łyżki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl coli
    ¾ szkl oleju rzepakowego
    4 łyżki suchego maku
    1 łyżka aromatu waniliowego
    Cukier puder do oprószenia

Piegusek z colą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier utrzeć z jajkami na puch. Dodać 3 szklanki mąki pszennej wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać colę oraz olej i całość dokładnie zmiksować. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać aromat waniliowy oraz mąkę, do drugiej suchy mak. Obie masy dokładnie wymieszać. Do silikonowej keksówki dodać kleksami na przemian obie masy do ich wyczerpania. Piec w nagrzanym do 180stC piekarniku ok. 50-60 minut – do suchego patyczka. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Składniki podane na silikonową keksówkę. Ciasto można również upiec w tradycyjnej formie, należy ją wtedy natłuścić i wysypać tartą bułkę. Do masy można jeszcze dodać bakalie, np. rodzynki lub orzechy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy