Piegusek jagodowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

Delikatne ciasto lekko pachnące kokosem, do tego rozpływająca się w ustach czekolada i moje ukochane jagódki. Tego ciasta trzeba spróbować :)

Składniki:


  • 250 g margaryny
    6 łyżek mleka
    4 łyżki wiórków kokosowych
    2 szklanki mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka
    ok. 100 g kropelek czekoladowych
    ok. 100 g jagód

Piegusek jagodowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy w garnuszku.

    Dodajemy do niej cukier, mleko i wiórki kokosowe.

    Dokładnie mieszamy i zagotowujemy po czym odstawiamy do ostygnięcia.
  • Piegusek jagodowo-czekoladowy 2. Gdy masa będzie już przestudzona miksujemy ją z mąką, proszkiem do pieczenia oraz żółtkami.

    Białka ubijamy i wraz z kropelkami czekoladowymi dodajemy do masy.

    Delikatnie ale dokładnie mieszamy.
  • Piegusek jagodowo-czekoladowy 3. Do wysmarowanej tłuszczem formy wylewamy ciasto.

    Na wierzch wysypujemy jagody.

    Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 50 minut (do suchego patyczka).

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy