Pieczony łosoś

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna rybka, nieco słodka, doskonale współgra z aromatyczną natką oraz chrupiącymi orzechami:)

Składniki:

  • 4 filety z łososia,
    2 brzoskwinie,
    4 plastry sera,
    3 ząbki czosnku,
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
    2 łyżki soku z cytryny,
    sól, pieprz,
    2 łyżki masła.

Pieczony łosoś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowy łosoś pieczony 1. Czosnek drobniutko posiekać, zmieszać z natką oraz sokiem z cytryny. Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, natrzeć pastą czosnkową. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 30minut do lodówki.
  • surowy łosoś pieczony 2 2. Natłuścić naczynie żaroodporne i ułożyć filety. Polać łyżką stopionego masła. Piec ok. 20 min w temp. 190st.

    Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w plasterki. Obłożyć nimi rybę, przykryć plastrem sera, na koniec posypać orzechami oraz wiórkami masła. Piec jeszcze ok. 10min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy