Pieczone jabłka z syropem klonowym i orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przypomniało mi się o moich starych, niezawodnych i bardzo lubianych przeze mnie pieczonych jabłkach. Robię je w rożnych wariantach - oprószone cynamonem, wypełnione konfiturą z wiśni z dodatkiem nalewki wiśniowej, z miodem, a dzisiaj - wypełnione orzechami włoskimi i syropem klonowym.

  • 25 min

Składniki:

  • • jabłka
    • posiekane orzechy włoskie
    • syrop klonowy

Pieczone jabłka z syropem klonowym i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka wydrążamy i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Najwygodniej jabłka wydrążąć narzędziem do tego dedykowanym. Zostawiamy końcówkę ogryzka i zatykamy ją jabłko od dołu. Do wydrążonej dziurki wkładamy posiekane orzechy włoskie, powinny być włożone dość ciasno. Orzechy zalewamy syropem klonowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy jabłka około 20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy