Pieczarkowe smarowidło z piekarnika

0 (0 ocen)

Smalczyk do chleba z pieczarkami, pieczony w piekarniku. Jest równie smarowny, jak ten wytapiany tradycyjną metodą. Smakuje wybornie - pieczarki, zwłaszcza upieczone, nadają niebanalnego aromatu smarowidłu.

Składniki:

  • 550 g słoniny bez skóry
    100 g oczyszczonych pieczarek
    1 duża biała cebula
    1 pęczek natki pietruszki
    do smaku - sól, pieprz biały mielony

Pieczarkowe smarowidło z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczarkowe smarowidło z piekarnika 1. Pieczarki drobno pokroić, natkę pietruszki i cebulę posiekać. Rozdrobnione składniki przełożyć do formy kamionkowej lub żaroodpornej.
  • Pieczarkowe smarowidło z piekarnika 2. Słoninę pokroić w drobną kostkę - dołożyć o formy. Całość wymieszać. Przykryć pokrywą i piec 1 - 1,5 godziny w temp. 200 st. C (do wytopienia tłuszczu i uzyskania skwarek).
  • Pieczarkowe smarowidło z piekarnika 3. W trakcie pieczenia 2 - 3 razy wyjąć formę i wymieszać składniki.
  • Pieczarkowe smarowidło z piekarnika 4. Gotowy smalczyk doprawić do smaku.
  • Pieczarkowe smarowidło z piekarnika 5. Przełożyć do pojemnika, a wystudzony przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy