Pieczarki faszerowane mogą stanowić przystawkę lub samodzielne danie. W połączeniu z boczkiem, pokrzywą i rozpływającym się serem smakują pysznie!!! Są soczyste, sycące, tanie i proste w przygotowaniu.
Składniki:
Składniki na 10 sztuk:
• 10 dużych pieczarek,
• 8 dag wędzonego boczku,
• 8 dag sera żółtego,
• 2 szklanki sparzonych liści pokrzywy,
• Olej,
• Sól, pieprz do smaku,
• Szczypiorek do dekoracji
Pieczarki faszerowane pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki przepłukujemy i osuszamy. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środki grzybów.
2.Usunięte części drobno siekamy i przysmażamy na oleju.
3.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do przysmażonych pieczarek. Całość chwilę razem podgrzewamy. Gdy boczek się wytopi dodajemy odciśniętą pokrzywę. Całość doprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy większą połowę startego sera. Część sera pozostawiamy na wykończenie wierzchu.
4.Gotowym, pokrzywowym farszem wypełniamy przygotowane pieczarki. Tak przygotowane układamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym wcześniej olejem. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczarki zapiekamy około 20 minut w 180°C. Tuż przed końcem pieczenia wierzch dania posypujemy pozostawioną częścią żółtego sera.
Pokrzywowe grzybki podajemy na ciepło oprószone szczypiorkiem.
Komentarze