Pieczarki faszerowane pokrzywą

0 (0 ocen)

Pieczarki faszerowane mogą stanowić przystawkę lub samodzielne danie. W połączeniu z boczkiem, pokrzywą i rozpływającym się serem smakują pysznie!!! Są soczyste, sycące, tanie i proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • Składniki na 10 sztuk:
    • 10 dużych pieczarek,
    • 8 dag wędzonego boczku,
    • 8 dag sera żółtego,
    • 2 szklanki sparzonych liści pokrzywy,
    • Olej,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Szczypiorek do dekoracji

Pieczarki faszerowane pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • usuwanie środka 1. Pieczarki przepłukujemy i osuszamy. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środki grzybów.
  • przysmażanie pokrojonych pieczarek 2. Usunięte części drobno siekamy i przysmażamy na oleju.
  • dodanie pokrzywy 3. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do przysmażonych pieczarek. Całość chwilę razem podgrzewamy. Gdy boczek się wytopi dodajemy odciśniętą pokrzywę. Całość doprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy większą połowę startego sera. Część sera pozostawiamy na wykończenie wierzchu.
  • przed pieczeniem 4. Gotowym, pokrzywowym farszem wypełniamy przygotowane pieczarki. Tak przygotowane układamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym wcześniej olejem. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczarki zapiekamy około 20 minut w 180°C. Tuż przed końcem pieczenia wierzch dania posypujemy pozostawioną częścią żółtego sera.
    Pokrzywowe grzybki podajemy na ciepło oprószone szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy