Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Przepyszna wersja klasycznych pierogów.Choć niestety przygotowuję je tylko dla siebie samej.Przepyszne na obiad !

Składniki:

  • Składniki nadzienie :
    400g szpinaku mrożonego w liściach,
    150g sera feta,
    sól, pieprz,
    3 ząbki czosnku,
    1 łyżka masła.

    Składniki ciasto :
    3 szklanki mąki pełnoziarnistej,
    1 szklanka ciepłej wody,
    3 łyżki ciepłego stopionego masła.

Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie nadzienia : Rozmrożony szpinak posiekaj drobno i podsmaż na patelni z dodatkiem masła. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i podsmaż. Przypraw solą i pieprzem. Patelnię ściągnij z ognia i dodaj fetę. Połącz dokładnie składniki.


    .
  • 2. Przygotowanie : Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy