1.Białka przekładam do miski, dodaję cukier puder i cukier z wanilią i miksuję. W przypadku mocnego miksera można włożyć cukier puder na samym początku, w innym wypadku polecam stopniowo.
Ubijam na sztywną pianę.
Dodaję ocet winny i mąkę ziemniaczaną. Mieszam.
Rysuję koło na papierze do pieczenia (ok. 23-25 cm) i przekładam cała pianę i równo rozprowadzam.
Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i natychmiast zmniejszam do 150°C i piekę ok. 1,5 godziny. W połowie czasu pieczenie polecam przykryć bezę folią aluminiową, dzięki temu zostanie jasna.
Po upieczeniu zostawiam by wystudziła się w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
W tym czasie kremówkę ubijam z cukrem pudrem na gęstą śmietanę.
wystudzoną bezę ostrożnie przekładam na paterę, nakładam śmietanę i dekoruję owocami. Smacznego.
Komentarze