Pasztet domowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis ten znalazłam w książce kucharskiej mojej siostry.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa(np. łopatka,szynka)
    30 dag surowego boczku
    30 dag wątroby
    1 cebula
    4 marchewki
    1 seler
    1 duża bułka
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    4 owoce jałowca
    2 jaja
    sól,pieprz
    gałka muszkatałowa

Pasztet domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso gotujemy z warzywami,zielem angielskim,listkiem laurowymi owocem jałowca. Ciepłe mięso mielimy 3 razy razem z bułką namoczoną w wywarze,warzywa raz.do przestudzonej masy dodajemy jaja resztę przypraw i dokładnie mieszamy.(jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać trochę rosołu). keksówkę wykładamy papierem o pieczenia i wykładamy masę.pieczemy w temp 180 "C przez ok 50 minut.

Porady

Masę możemy doprawić także odrobiną majeranku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy