Paszet z mielonego mięsa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

...

  • 2 godz.

Składniki:

  • •750 g ciasto francuskie
    •1 bułka
    •250 ml mleka
    •2 cebule
    •2 ząbki czosnku
    •3 łyżeczki oleju
    •1 kg mięsa wieprzowo - wołowego / u mnie karkówka i ligawa /
    •2 jaja
    •1 łyżka musztardy dijon
    •1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    •sól , pieprz

Paszet z mielonego mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z mielonego mięsa 2 1. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę i czosnek obrać , zeszklić na rozgrzanym oleju. Bułkę odcisnąć i wymieszać z mięsem , czosnkiem i cebulą , 1 jajem , musztardą oraz natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać.

    Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C / z termoobiegiem : 200 st.C /. Z ciasta odkroić kawałek wielkości keksówki , resztą wyłożyć nasmarowaną tłuszczem keksówkę , aby ciasto lekko wystawało poza formę. Nakłuć widelcem . Rozłożyć masę mięsną i przykryć odłożonym kawałkiem ciasta. Białko oddzielić od żółtka i osobno roztrzepać. Białkiem posmarować wierzch i brzegi ciasta. Brzegi zagiąć do środka i lekko docisnąć. Ciasto posmarować żółtkiem.

    Włożyć do piekarnika. Po 15 minutach , gdy ciasto się zrumieni, temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C / z termoobiegiem do 180 stopni C /. Pasztet przykryć folią aluminiową i piec jeszcze 45-50 minut. Podawać z sałatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy