PAPRYKOWY KURCZAK

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Robi się praktycznie sam, ważne jest tylko doprawienie, które też nie wymaga zbyt dużo czasu

  • 3 godz.

Składniki:

  • kurczak ok. 1,5 kg
    sól do natarcia kurczaka
    pieprz do natarcia kurczaka- u mnie kolorowy
    papryka słodka- 4 łyżki
    papryka ostra - 1 łyżka

Paprykowy kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka płuczemy, obsuszamy. Dobrze nacieramy solą i pieprzem , od zewnątrz i wewnatrz kurczaka. Mieszamy ze soba obie papryki, oprószamy nimi kurczaka, po czym wklepujemy żeby kurczak wchłonął przyprawy. Odstwiamy pod przykryciem do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem pól godziny, po tym czasie przewracamy kurczaka na drugą stronę. Pieczemy kolejne pól godziny, po czym odkrywamy i zapiekamy jeszcze 15 minut do zrumienienia skóry. Podajemy z całymi zapieczonymi paprykowymi ziemniaczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy